Echt Hollands

Meelmolen ‘de Herder’ in Medemblikmolen de herder

Meelmolen ‘de Herder’ is een nog werkende meelmolen aan de rand van Medemblik. Hier overziet u bovenop de Westfriese dijk de Wieringermeerpolder waarna u een rondleiding krijgt door meelmolen ‘de Herder’. De molenaar vertelt u alles over de techniekvan de molen en er is op aanvraag gelegenheid om wafels te bakken van huisgemalen meel, voor bij de koffie. Meer info: www.meelmolendeherder.nl .
Prijs voor rondleiding incl koffie met zelf te bakken wafels € 3,50 per persoon

 

Kaasmarkt Alkmaarkaasmarkt

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor de kaasmarkt. Het is dan ook een bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers. In 1365 heeft Alkmaar weegrecht en één weegschaal maar in 1612 zijn dit er al vier. Wanneer de eerste echte kaasmarkt heeft plaats gevonden is in nevelen gehuld. Er zijn oude documenten gevonden waarop duidelijk wordt dat in 1622 de kaasmarkt met zekerheid plaatsvond, maar er is ook bewijs dat in 1593 het kaasdragersgilde werd opgericht; hieruit kunnen we opmaken dat er toen ook al een kaasmarkt moet zijn geweest. Meer info: www.kaasmarkt.nl .

Gratis toegankelijk, elke vrijdag van begin april tot eind september van 10.00-12.30 uur.

 

Museummolen Schermerhornschermermolen1

Beleef de kracht van de wind, die m.b.v. oude technieken van houten raderen en houten vijzels, het water uit de polder naar de ringvaart (zeeniveau) opmaalt. De enthousiaste molenaar vertelt u graag alles over het watermanagement door de jaren heen. Deze museummolen beschikt over een ontvangstruimte en een terras. Meer info www.museummolen.nl .
Prijs € 3,- per persoon (van november-april gaat de molen op aanvraag speciaal voor uw groep open en is het minimum bedrag € 150,-).

 

Afsluitdijkafsluitdijk
De 32 kilometer lange Afsluitdijk is een van de bekendste toeristische attracties van Nederland. Een waterbouwkundig monument dat zijn weerga niet kent. In 1891 bedacht door ir. Lely, in 1932 was de overbrugging tussen Noord Holland en Friesland een feit. Als u de Afsluitdijk over rijdt kunt u een stop maken bij het Monument op de dijk, hier is tevens een lunchroom met terras. Meer info: www.lunchroomhetmonument.nl.

 

 

Zorgboerderij Dijkgatshoevedijkgatshoeve
Op Dijkgatshoeve wordt zorg verleend aan mensen met een verstandelijke beperking en/of een psychosociale hulpvraag. Er zijn diverse werkgebieden, zoals het landbouwbedrijf en de stal met koeien, de kaas en kwarkmakerij , groentetuin en bosbouw en de winkel. Onze groente- en zuivelproducten zijn biologisch en het energiebeheer van het woon- en werkgedeelte van de boerderij is geheel CO2 neutraal. In de winkel verkopen wij alle producten die we op eigen erf maken. Graag geven wij rondleidingen u bent van harte welkom! Meer info: www.dijkgatshoeve.nl.
Prijs € 2,50 per persoon

 

Leven van de windleven van de wind
Over typisch Nederlands gesproken. In onze cultuur kijken we altijd heel nieuwsgierig naar onze buren: ‘waar doen ze het van’? Bij de familie de Graaf doen ze het van de wind. Ze hebben een heel traditioneel agrarisch bedrijf met aardappelen, tarwe en suikerbieten. Voedselleverancier dus eigenlijk. Maar daarnaast zijn ze energieleverancier. Er draait een 0,9 megawatt windmolen dagelijks haar rondjes, om bijna 600 gezinnen van hun dagelijkse energiebehoefte te voorzien. Hoe werkt zo’n molen? En waarom kiest een Nederlandse boer ervoor om energieleverancier te worden? In een rondleiding op het bedrijf hoort en ziet u met eigen ogen hoe mooi, modern én traditioneel het boeren-ondernemerschap al eeuwenlang is.
Prijs € 6,50 per persoon

 

Wilt u direct reserveren? Klik dan hier