Musea

Museumstoomtram Hoorn-MedemblikStoomtram in tulpen1

De locomotief fluit en de stoker gooit snel nog wat kolen op het vuur, stoom sist. Snel instappen want de stoomtram vertrekt! De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt u het verhaal van de stoomtram in Nederland tussen 1879 en 1966. Het is mogelijk een bezoek aan de tulpenexcursie te combineren met een tochtje in de stoomtram. De tram rijdt op het traject Hoorn-Medemblik, dwars door het prachtige Westfriese landschap, langs gezellige dorpjes als Opperdoes, Twisk en Wognum. De tram rijdt volgens dienstregeling van eind maart tot half november. Meer info: www.museumstoomtram.nl .

 

Museum Broekerveilingbroekerveiling
Museum Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. U zult versteld staan van het imposante houten pand met lighallen en een schitterend afmijnlokaal. Het is gebouwd op 1900 houten palen in het water. Tijdens een bezoek aan de veiling ziet u hoe de groentehandel in de 20e eeuw gedaan werd en kunt u zelf meedoen aan een groenteveiling in het historische afmijnlokaal uit 1912. Als een echte handelaar zet u de veilingklok stil, niet vergeten af te rekenen bij de veilingmeester! Het bezoek aan de Broekerveiling is uit te breiden met een rondvaart door het landschapsreservaat ‘Oosterdel’, ook wel het Rijk der Duizend Eilanden genoemd. Meer info: www.broekerveiling.nl .
Prijs entree, rondleiding, film en veiling € 11,50 per persoon

Wieringer Eiland Museum ‘Jan Lont’eilandmuseum3
Het Wieringer Eiland Museum “Jan Lont’ heeft zich ten doel gesteld “boeren, burgers en buitenlui” te laten zien en zo mogelijk ondergaan hoe de bewoners van het eiland Wieringen zich een bestaan konden verwerven. Zie en beleef hoe men leefde en werkte op het voormalige eiland Wieringen. Laat u verassen door de inventiviteit van de eilandbewoners om zich een bestaan te verschaffen. Bekijk binnen en buiten op hoeveel manieren men vis wist te vangen. Of waar en hoe men op vogeljacht ging. Meer info: www.museumjanlont.nl .
Prijs € 4,- per persoon incl koffie/thee met Wieringer Koek

 

Zuiderzeemuseum
Zuiderzeemuseum_buitenmuseum_foto Heliante Moningka (3)Het Zuiderzeemuseum vertelt het verhaal van mensen die vroeger aan de Zuiderzee, het huidige IJssel- en Markermeer woonden. Ervaar het dagelijks leven van vóór de Afsluitdijk (1932) en beleef op een ontspannen manier hoe mensen vroeger rond, met én van de Zuiderzee leefden.
In het openluchtmuseum staan huizen en gebouwen die oorspronkelijk in dorpen rondom de voormalige Zuiderzee stonden. De ambachtslieden doen werk dat tegenwoordig niet meer bestaat of radicaal is veranderd. Wie weet nog wat een zeilmaker, een visroker en een kuiper precies deden? Door de demonstraties wordt er een impressies gegeven van het leven en werken langs de vroegere Zuiderzeekust. In het binnenmuseum worden, voor zowel families als kunstliefhebbers, verschillende exposities georganiseerd. De schepenhal vol historische boten is zeker een bezoek waard.
Maak uw bezoek extra boeiend met een rondleiding door een gids. Zij neemt uw groep gedurende één uur mee op reis door de tijd en vertelt hen verhalen over het leven van 100 jaar geleden. De rondleidingen zijn mogelijk in diverse thema’s en talen.
Wanneer u uw groep iets extra’s wilt bieden kunt u van te voren coupons bij ons bestellen. Bijvoorbeeld voor een zakje Oudhollands snoep uit de snoepwinkel, heerlijke stukjes kaas uit kaaspakhuis of een lekkere gerookte haring van de visroker. Het museum bevindt zich op nog geen uur rijden van de Tulpenexcursie. Touringcars parkeren gratis. Meer info: www.zuiderzeemuseum.nl
Prijs € 15,00 per persoon, kinderen van 4-12 jaar € 9,00
Rondleiding € 79,50 per gids, max. 20-25 personen per gids

 

Museumboerderij West-Frisia

Aan de Koningspade even buiten Hoogwoud heeft de tijd stilgestaan. In Museumboerderij West-Frisia 20151123_141506waant u zich in een bewoonde stolpboerderij anno 1900. De geschiedenis herleeft zodra u de boerderij uit 1857 binnenstapt. Het lijkt alsof de bewoner even weg is en zo weer thuis kan komen. Het bijzondere van dit museum is dat het is ontstaan door de gedrevenheid van Adriaan Donker. Door zijn verzameldrang en grote belangstelling voor de West-Friese cultuurhistorie bracht hij een bezienswaardige collectie bijeen. Vrijwilligers leiden u graag rond. In de woonkamer en de mooie kamer vindt u een open haard, bedsteden en veel gebruiksvoorwerpen uit omstreeks 1900. We zien de toen gedragen West-Friese kleding en hoofddracht. Ook treft u hier kinderspeelgoed uit die tijd en Oosters porselein aan. De stalruimte is ingericht als zomerstal, een oud Noord-Hollands gebruik dat op de boerderijen in Westfriesland tot in deze tijd is blijven voortleven. Hier ziet u prachtige kaaspersen, botervormen en andere voorwerpen voor de verwerking van melk tot boter en kaas. Boerengereedschap en fraaie arrensleden met paardentuig sieren de stal waar eens de koeien stonden. In de ‘dars’ of ‘dors’ werd vroeger het graan gedorst. In de winter werden de boerenwagens neergezet in de dars, waar ze nu nog staan. De wagens werden gebruikt voor het uitrijden van mest en voor het binnenhalen van hooi. Naast de mooie oude boomgaard staat een Mariakapel ter nagedachtenis aan Rooms Koning Willem II graaf van Holland, die jarenlang begraven heeft gelegen onder een boerderij aan de Koningspade. Meer info: www.museumboerderijwestfrisia.nl .

Prijs € 3,- per persoon

 

Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’chocoladeworkshop2
In het historische centrum van Medemblik vindt u het bakkerijmuseum “De oude bakkerij”. In het museum kunt u zien hoe de bakkers vroeger hun waren maakten en aan de man brachten. In het hele museum proeft u de sfeer van vroeger. Dat wordt alleen maar versterkt door de lekkere geuren uit de bakkerij, waar het oude ambacht gedemonstreerd wordt. Ook vinden er regelmatig marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats. Het water loopt je tijdens een bezoek in de mond, vandaar dat wij ook vaak het ‘lekkerste museum van Nederland’ genoemd worden. Een naam die wij met trots dragen! Meer info: www.deoudebakkerij.nl .
Prijs € 5,- per persoon incl. rondleiding
Prijs workshop van 2,5 uur incl. koffie/thee  € 25,- per persoon (bijv. cacao schilderen, chocoladeworkshop, marsepein boetseren, speculaas vergulden, etc.)

 

Nederlands Stoommachinemuseum
Dit museum houdt de geschiedenis van de stoommachine levend door stoommachines te verzamelen, stoommuseumrestaureren en onderhouden. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer nabij Medemblik. Het stoomgemaal is al ruim 100 jaar oud (gebouwd in 1868-1869) en werkt nog steeds! Wilt u ons museum een bezoek brengen? Houd er dan rekening mee dat we op speciale dagen de grote machines laten draaien, op weer andere dagen zijn de kleinere aan de beurt. Op sommige dagen zijn er stoomdemonstraties. Eén van de ketels in het museum wordt dan onder stoom gebracht. Meer info: www.stoommachinemuseum.nl .
Prijs € 4,50 per persoon

Kazemattenmuseumkazematten

Beleef geschiedenis op de Afsluitdijk!

Op Kornwerderzand bij de Afsluitdijk, enkele kilometers uit de Friese kust, liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten 15.000 Duitsers tegen te houden. Een aantal kazematten is ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten. Kom langs en beleef het indrukwekkende verhaal opnieuw. Meer info:  www.kazemattenmuseum.nl .
Prijs € 5,- per persoon

Museum Anna PaulownamuseumAP
Dit museum bevindt zich midden tussen de bollenvelden en behandelt de watersnood van de Anna Paulownapolder in 1916, de agrarische activiteiten in de oost en west Polder. Kortom, het leven en werken van toen in de polder met  zijn dijkgraven en bestuurders enz. Ook vindt U in het museum informatie over Koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Koning Willem 2wiens naam de polder draagt. Het museum beschikt over o.a. een winkel, bibliotheek, koffiekamer. Loods met handwerktuigen, kleine winkeltjes o.a. kapper annex sigaren, manufacturen en kruidenier. Oudheidskamer met bedstee. Galerij met wisselende exposities. Meer info: www.museumannapaulowna.nl .
Prijs op aanvraag

 

Museum de Turfschuur en erfgoedcentrum Opzeelandturfschuur
In OpZeeLand zijn regionale archeologische vondsten samengebracht. De collectie omvat majolica, tegels, gebruiksaardewerk en slibaardewerk. Er is keramiek van na 1900  van o.a. Fris. Ook zijn er schilderijen en tekeningen te zien van Kolhorner Dirk Breed (1920-2004) wiens werk gekenmerkt wordt door ruimte en stilte. Breed zet de mens neer in een weids Hollands landschap. De schuren fungeerden ooit als overslagplaats van uit Drenthe aangevoerde turf. Museum de Turfschuur bevat vele voorwerpen uit het scheepvaartverleden van Kolhorn die een helder beeld geven van het toenmalige leven en werken. Meer info: www.stichtingmuseumkolhorn.nl .
Prijs € 2,- per persoon
|
Grootmoederstijd- en motorenmuseumgrootmoederstijd en motoren
Het Museum is uniek hier in Noord Holland want het zijn eigenlijk twee musea onder een dak. Op de begane grond van het museum is een omvangrijke verzameling stationaire motoren uit de vorige eeuw. Div  motoren zijn draaiend te bewonderen .Op de boven verdieping dompel je onder in Grootmoederstijd. Zo zijn er compleet ingerichte winkeltjes te zien zoals hoedenwinkel, manufacturen,  kruidenier , drogist, de kapper, foto- studio te veel om op te noemen. Het museum is uitgerust met een stoeltje lift en rolstoel lift. Meer info: www.motoren-museum.nl .
Prijs op aanvraag

 

Viking Informatie Centrumvic
De zilverschat van Westerklief… In het Viking Informatiecentrum worden de verhalen achter de opzienbare vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Chr.), waaronder de in 1996 gevonden zilverschatten van Westerklief. Ook de ontstaansgeschiedenis van het voormalig eiland Wieringen wordt hier verteld d.m.v.
vele  uit de Waddenzee opgeviste botten van mammoeten, reuze walrussen etc. welke
hier ooit eens hebben rondgezworven. Meer info: www.vikingen.nl .
Prijs € 3,50 per persoon incl. kopje koffie/thee/limonade

 

 

 

Wilt u direct reserveren? Klik dan hier